Skip to the main content

In memoriam: Bob de Die

KNKV Organisatie

Ons heeft het bericht bereikt dat erelid Bob de Die, voormalig vice-voorzitter van het KNKV en voormalig voorzitter van de Internationale Korfbal Federatie, op 86-jarige leeftijd is overleden.

Reeds op dertienjarige leeftijd nam De Die zitting in het bestuur van zijn vereniging Pernix. Bij deze Leidse vereniging schopte De Die, tevens scheidsrechter, het ook tot het eerste team. In 1969 trad De Die toe het hoofdbestuur van de Christelijke Korfbalbond (CKB). Van fusiebond KNKV (1973) werd hij vice-voorzitter en bij zijn afscheid in 1983 van het hoofdbestuur werd hij benoemd tot erelid van het KNKV.

IKF en IWGA

In 1981 was hij toegetreden tot het bestuur van de Internationale Korfbal Federatie, waarvan hij in 1988 voorzitter werd. Tijdens zijn voorzitterschap kwam korfbal voor het eerst op het programma van de World Games. Over het seizoen ’84-’85 reikte het KNKV-bestuur de Wilson-erebeker uit aan het IKF-bestuur, vanwege diens inzet voor de korfbalsport. In 1993 werd de bevlogen De Die verkozen tot vice-voorzitter in het bestuur van de International World Games Association (IWGA).

In 2003 zwaaide hij af als voorzitter van de IKF – hij werd opgevolgd door zijn ‘pupil’ Jan Fransoo en in 2005 nam hij afscheid als vice-voorzitter van de IWGA. De IKF riep De Die uit tot erevoorzitter en van het Internationaal Olympisch Comité ontving hij, vanwege zijn verdiensten voor de Olympische beweging, de Olympic Order. Door de internationale sportorganisatie GAISF werd hij onderscheiden met de GAISF Award.

‘Aimabel mens en kundig bestuurder’

Ook na zijn bestuursperiode bleef De Die zich inzetten voor de korfbalsport. Ook toen zijn gezondheid minder werd, bleef hij de door hem geliefde sport fanatiek volgen en de korfbalcontacten onderhouden.

KNKV-voorzitter Rob Meijer: “Ik zou Bob de Die willen typeren als een warme, markante persoonlijkheid, een aimabel mens en een kundig bestuurder. Het KNKV is dankbaar voor zijn bijdrage aan de korfbalsport en wenst zijn vrouw Gré, kinderen en overige naasten sterkte met het verwerken van dit verlies.”

Op de website van de IKF verscheen dit In memoriam (Engelstalig).

Foto: (eind jaren zeventig, tijdens een vergadering): Bob de Die (rechts), naast toenmalig KNKV-voorzitter Cor van Dijk.

Gerelateerde artikelen

Vacature lid Commissie van Beroep
KNKV Organisatie
Vacature lid Commissie van Beroep
Het KNKV is op zoek naar een lid Commissie van Beroep. De Commissie van Beroep behandelt zaken waarin beroep is ingesteld tegen een uitspraak van de Tuchtcommissie en doet hier uitspraak over.
Lees meer
Bondsraadvergadering
KNKV Organisatie
Bondsraadvergadering
Aanstaande zaterdag vindt de derde bondsraadvergadering van dit jaar plaats. De agenda, bijbehorende stukken en link naar de livestream vind je hier.
Lees meer
KNKV aan de slag met diversiteit
KNKV Organisatie
KNKV aan de slag met diversiteit
Nederlandse sportbonden gaan zich de komende jaren inzetten voor meer diversiteit binnen hun sport en hun organisatie. Het KNKV heeft samen met 25 andere sportbonden op het online symposium ‘Diversiteit en Inclusie’ van 14 januari haar handtekening gezet onder het Charter Diversiteit dat door NOC*NSF en de sportbonden is opgesteld. Manager Korfbalparticipatie Gert-Jan Kraaijveld woonde […]
Lees meer

Topartikelen

Best practice Bestuurders Verenigingsservice Vrijwilligers
Vierde editie KNKV Magazine gepubliceerd
Verenigingsservice
Denk mee over de toekomst van de jeugdcompetitie
Bestuurders
Ontdek welke voordelen de verenigingsmonitor jouw vereniging biedt