Skip to the main content

Hervorming zaalcompetitie (standaardklassen)

Competitie

Om scheefgroei in de standaardklassen tegen te gaan en de doorstroming op topniveau te bevorderen voert het KNKV met ingang van het zaalseizoen 2022/2023 een hervorming van de zaalcompetitie door. De belangrijkste veranderingen zijn: de samenvoeging van de derde en vierde klasse en de introductie van een nieuw te vormen tussenklasse.

Het KNKV ziet al een aantal jaar een scheefgroei in de standaardklassen. De vierde klasse – de laagste klasse – bestaat uit steeds minder teams. Als gevolg daarvan wordt het plannen van een gelijkwaardige competitie steeds uitdagender, is een goede indeling in de regio niet mogelijk en hebben teams met steeds meer reistijd te maken.

Daarnaast constateert het KNKV dat het doorstromen op topniveau voor verenigingen steeds moeilijker wordt, omdat de stap naar de Korfbal League ongewenst groot is geworden. Ter illustratie: sinds de invoering van de Korfbal League (2005/2006) is ruim zeventig procent van de promovendi na twee seizoenen weer gedegradeerd en is minder dan veertig procent van de promotie/degradatiereeksen gewonnen door Hoofdklasseverenigingen.

Doel

Het KNKV streeft naar een toekomstbestendige en duurzame competitieopzet, die zoveel mogelijk mensen op hun eigen niveau competitief laat sporten, een betere doorstroming van teams mogelijk maakt, een kwaliteitsimpuls levert, onderlinge reisafstand beperkt en uiteindelijk aan ledenbehoud bijdraagt.

Aangezien er in de afgelopen twee seizoenen geen natuurlijke promotie en degradatie heeft plaatsgevonden, is er naast scheefgroei in aantallen nu ook sprake van een scheefgroei in sterkte van teams. Mede daarom vindt het KNKV dit een goed moment om de hervorming van de competitie in te zetten. Hierbij wordt het KNKV gesterkt door de enquête die het twee jaar geleden onder de verenigingen heeft gehouden (tweederde stond positief tegenover hervorming) en het uitgesproken draagvlak onder de Korfbal League- en Hoofdklasseverenigingen (najaar 2021).

Het KNKV realiseert zich dat deze hervorming voor enkele individuele verenigingen nadelige gevolgen met zich kan meebrengen, maar is ervan overtuigd dat deze nieuwe, duurzame opzet voor het overgrote deel van de verenigingen op de lange termijn de beste oplossing is.

Samenvoeging derde en vierde klasse, introductie tussenklasse

Met ingang van het zaalseizoen 2022/2023 voegt het KNKV de derde en vierde klasse samen. Hierdoor zal de competitie-indeling beter in balans zijn en kunnen de meeste teams dichter bij huis hun wedstrijden spelen.

Daarnaast introduceert het KNKV een nieuwe klasse tussen de Korfbal League en de twee Hoofdklassen. Daarmee wordt voor verenigingen de doorstroming naar de top geleidelijker en duurzamer en wordt de spanning en kwaliteit van de topcompetities verhoogd. In de nieuwe situatie bestaat de Korfbal League uit tien teams, de tussenklasse uit tien teams, en beide Hoofdklassen uit acht teams. De eerste klasse gaat van zes poules naar acht poules en ook de tweede klasse gaat uit acht poules bestaan.

Animatievideo en promotie- en degradatieregeling

In de animatievideo bovenaan dit bericht wordt de nieuwe competitieopzet toegelicht. Ook wordt duidelijk hoe de éénmalig aangepaste promotie- en degradatieregeling voor het huidige zaalseizoen eruit ziet. Deze regeling vind je ook hier (in eenvoudige vorm, de volledig uitgewerkte versie volgt later).

De geplande hervorming van de competitie gaat door indien de huidige zaalcompetitie uitgespeeld kan worden. De promotie- en degradatieregeling met ingang van het seizoen 2022/2023 wordt later bekendgemaakt. Indien de huidige zaalcompetitie niet uitgespeeld kan worden, dan wordt de hervorming een seizoen opgeschoven.

Persoonlijke toelichting?

Mocht een vereniging behoefte hebben aan een persoonlijke toelichting, dan kan een in Sportlink Club geregistreerd kaderlid dit aangeven via dit formulier. Afhankelijk van het aantal vragen en de klasse plant het KNKV een persoonlijke toelichting of een sessie met meerdere verenigingen in.

Foto: Ilse Schaffers, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Grote Clubactie gaat zaterdag van start
Financiën Verenigingsservice
Grote Clubactie gaat zaterdag van start
Morgen gaat de Grote Clubactie weer van start. Met deze lotenverkoopactie kan iedere vereniging eenvoudig extra inkomsten genereren. Vorig jaar deden 250 korfbalverenigingen mee aan deze actie en haalden zij gemiddeld €2025,- op. Door de vorig jaar geïntroduceerde online verkoopmethode is het verkopen van (veel) loten nóg makkelijker geworden. Wil jouw vereniging extra inkomsten binnenhalen? Meedoen aan de actie kan nog steeds!
Lees meer
Succesvolle clinic 'Training geven: de basics' bij VZOD basis voor vervolg
Opleidingen Trainers
Succesvolle clinic 'Training geven: de basics' bij VZOD basis voor vervolg
De maand van ‘Training geven: de basics’ is in volle gang! Deze maand geven KNKV-docenten trainersclinics aan ruim 1750 trainers van 175 verenigingen. Tijdens deze clinics leren beginnende trainers in één avond de basis van het training geven. VZOD is één van de verenigingen die een clinic heeft aangevraagd. De clinic was een groot succes […]
Lees meer
De Week van de Scheidsrechter
Arbitrage
De Week van de Scheidsrechter
Van zaterdag 1 tot en met zondag 9 oktober is het weer de Week van de Scheidsrechter. Dit is hét jaarlijkse moment waarop we scheidsrechters massaal bedanken voor hun inzet. Zij zijn immers onmisbaar voor onze sport. Hoewel het altijd goed is om je waardering te laten blijken, is dit een extra mooi moment om […]
Lees meer

Topartikelen

Opleidingen Trainers
Succesvolle clinic 'Training geven: de basics' bij VZOD basis voor vervolg
Arbitrage
De Week van de Scheidsrechter
Arbitrage Competitie
Spelregelwijzigingen 2022