Skip to the main content

G-Korfbal in Japan

Afgelopen week bracht een mooie delegatie uit Nederland een bezoek aan Japan. Dolf Nijbroek (korfbalconsulent en projectmedewerker G-Korfbal KNKV), Rita van Driel (lid Internationaal Paralympisch Comité en tevens programmamanager gehandicaptensport bij NOC*NSF), Herbert Wolff (Head of International Relations NOC*NSF), Marjolijn de Boer (sportconsulent MEE) en Anoma P. van der Veere (onderzoeker Leiden Asia Centre) zijn naar Azië geweest om daar het G-korfbal te introduceren, maar met name om te kijken om sporters met en zonder beperking in contact te kunnen brengen. Een belangrijk onderdeel van het project de Game Changer van NOC*NSF.

De volgende editie van de Olympische en Paralympische spelen wordt gehouden in 2020, in Tokyo, Japan (Tokyo 2020). In de aanloop naar dit evenement zijn verschillende sportorganisaties sociaalverantwoordelijke projecten gestart, waaronder NOC*NSF.  Een van de projecten van NOC*NSF is het sociale integratie project, de Game Changer.  Dit project richt zich op toegang tot sport voor mensen met een handicap in Japan. Verscheidene Japanse organisaties zoals, de Japan Sports Council en lokale gemeentes, hebben de wens geuit om hun sportinstituties te verbeteren. Laten inspireren en informatie krijgen aan de hand van tips en (praktijk)voorbeelden om te kijken hun werkwijze/model te kunnen verbeteren volgens de Nederlands aanpak, maar zo aan wat nodig en wenselijk is in hun situatie.

Game Changer

Het doel van de Game Changer, en tevens de slogan is “gebruik sport om de samenleving te veranderen”. Rita van Driel werkt voor de gehandicapten- en Paralympische sport op mondiaal niveau en heeft in de Governing Board sinds 2009 de portefeuille ‘Development’. Het opzetten en ontwikkelen van projecten in landen waar sport voor mensen met een handicap en Paralympische sport nog in de kinderschoenen staat.  Door het bezoek van deze Nederlandse experts  aan Japan probeert het project de Game Changer kennis te delen voor het verbeteren van de toegang tot sport voor atleten met een handicap.

G-korfbal

Dolf over de reis: “Iets wat we in Nederland goed doen. We hebben sterk gehandicaptensport, goede instellingen en speciaal onderwijs is goed georganiseerd in Nederland en daar staat het nog in de kinderschoenen. En dat is ook de reden waarom wij zijn gevraagd door NOC*NSF om de sport als middel te gebruiken en met name korfbal. Ik reisde o.a. samen met Rita van Driel. Zij is het spin in het web, ze kent het G-korfbal en vond het een goed idee om het G-korfbal al middel te gebruiken in Japan, fantastisch natuurlijk.”

Programma

Wat stond er op het programma?  “we hebben onder andere lessen gegeven in 3 speelsteden van de Spelen 2020, bezoek gebracht aan Nederlandse Ambassade en diner met Burgemeester gehad, maar vooral veel kennis overdracht. En het was mooi om daar het korfbal neer te zetten en te laten zien. Het belangrijkste aspect van onze sport is ‘samen spelen om te scoren’ en dat kun je omzetten naar de maatschappij. Je hebt elkaar nodig; ‘samenwerken om een doel te bereiken’. Korfbal als middel inzetten voor integratie in de samenleving. Een geweldige ervaring!” aldus Dolf.

Gerelateerde artikelen

In de spotlight: Anita Manders
Vrijwilligers
In de spotlight: Anita Manders

Het KNKV zet regelmatig een vrijwilliger in de spotlight en dit keer is dat Anita Manders. Manders is vrijwilliger bij haar eigen vereniging én is vrijwilliger bij het KNKV. Bij haar eigen …

Lees meer
De Voltreffers kiest voor wind in de rug
Best practice Bestuurders
De Voltreffers kiest voor wind in de rug

Anderhalf jaar geleden gooide De Voltreffers het roer om. Het bestuur en de leden stelden het manifest ‘De wind in de rug’ op, waarmee de vereniging toewerkt naar 2025. Dit manifest behelst …

Lees meer
Suzanne Struik met 63 caps recordinternational
Suzanne Struik met 63 caps recordinternational

TeamNL Korfbal telt een nieuwe vrouwelijke recordinternational: Suzanne Struik. Zij bracht afgelopen zomer tijdens de stage in China en Taiwan haar aantal interlands op 63 en daarmee is ze recordinternational.

Lees meer

Topartikelen

Trainers
Gratis trainersclinics bij verenigingen in september
Competitie
Juni-competitie is gestart
Bestuurders Verenigingsservice
Vul de verenigingsmonitor in en zie hoe je vereniging ervoor staat