Skip to the main content

Eerste jaren cruciaal bij ledenbehoud

Best practice Ledenwerving/-behoud

Korfbalverenigingen steken veel energie in het werven van nieuwe leden. Met jaarlijks gemiddeld twintig nieuwe leden per vereniging levert dit mooie resultaten op. Wel blijkt dat het lastig is om nieuwe leden te behouden. Uit cijfers blijkt dat meer dan de helft van de nieuwe korfballeden het lidmaatschap binnen drie jaar weer opzegt. Ledenwerving is enorm belangrijk, maar ledenbehoud verdient net zo veel aandacht. Wat kun je doen om leden te behouden?

Bij de korfbalverenigingen Oxalis, De Peelkorf en Spirit is relatief weinig verloop in de beginfase van het lidmaatschap. Volgens deze verenigingen ligt het succes van ledenbehoud in de aandacht voor en begeleiding van jeugdtrainers, het enthousiasme van trainers, een goede overgang voor jeugdleden naar een nieuwe leeftijdscategorie, het organiseren van nevenactiviteiten en goed contact met ouders van nieuwkomers. Maar wat doen deze verenigingen precies waardoor ze zo goed scoren op ledenbehoud? Je leest het in het KNKV Magazine.

 

Gerelateerde artikelen

Maassluis benut kansen in coronatijd
Best practice
Maassluis benut kansen in coronatijd

Korfbalvereniging Maassluis heeft het afgelopen jaar gedacht in kansen en zo ontstonden veel mooie initiatieven. Toen alle reguliere activiteiten werden stilgelegd vanwege het coronavirus, ging het bestuur in gesprek met de commissies. …

Lees meer
TeamNL Korfbal op bezoek bij jouw vereniging?
Korfbalaanbod Ledenwerving/-behoud Nationale selecties Verenigingsservice
TeamNL Korfbal op bezoek bij jouw vereniging?

In 2021 gaat TeamNL Korfbal weer naar verenigingen toe! De internationals gaan clinics geven bij verenigingen die iets te vieren hebben én maken een promotietour met een tweedaags korfbalprogramma bij, voor en samen met verenigingen. Twee verschillende activiteiten om de vereniging een extra impuls te geven. Wil je jouw vereniging een boost geven? Vraag dan een clinic aan voor de speciale gelegenheid en/of meld jouw vereniging aan voor de This is Korfball Tour. Aanmelden kan tot 31 januari 2021.

Lees meer
Succesvolle start OldStars walking korfball met goed opgeleide trainers
Best practice Korfbalaanbod Trainers
Succesvolle start OldStars walking korfball met goed opgeleide trainers

Ruim een jaar geleden ontstond bij DKB het idee om OldStars walking korfball op te starten. De vereniging ging voor advies en ondersteuning in gesprek met het KNKV en het Nationaal Oudenfonds …

Lees meer

Topartikelen

Competitie
Zaalcompetitie gaat weer van start
KNKV Organisatie Opleidingen Trainers
Boek ‘The art of Korfball coaching’: de praktijk gevisualiseerd
Bestuurders Verenigingsservice
Lancering online platform voor sportbestuurders