Skip to the main content

Trainingsopbouw na een rustperiode

Trainers

Gaat je team weer starten met de korfbaltrainingen en wil je weten hoe je de trainingen het beste kunt opbouwen en hoe je blessures voorkomt? Vorig jaar gingen toenmalige bondscoach Wim Scholtmeijer, mastercoach Jan-Sjouke van den Bos en embedded scientist Maaike Willemsen tijdens het webinar ‘wedstrijdklaar in drie weken’ in gesprek over hoe je de belastbaarheid kunt opbouwen en hoe je kunt differentiëren tussen spelers met verschillende vormen van fitheid. 

In het webinar dat je nu kunt terugkijken, benadrukken de sprekers dat het belangrijk is om rustig op te bouwen. Op de vraag of je alleen moet beginnen met conditietraining antwoord Scholtmeijer: “Nee, vrijspelen is de essentie van korfbal, dus dit moet getraind worden. Varieer in de weerstand en de duur van de oefeningen om de belastbaarheid minder groot te maken. Waarom gelijk anderhalf uur trainen en drie of vier keer in de week? Bouw de duur en de intensiteit rustig op en pak meer rustmomenten. Het hoeft niet gelijk vol gas.”

Trainingsopbouw en differentiatie

In het webinar hoor je ook hoe je differentieert tussen spelers met verschillende vormen van fitheid. Er zijn een aantal factoren die je kunt aanpassen aan de fitheid van spelers. Zo kun je differentiëren in de opbouw en frequentie, de hersteltijd tussen de onderdelen, de duur van de training of wedstrijd en de intensiteit van de training. Het is goed om op te bouwen van een korte training met lage intensiteit naar een lange training met hoge intensiteit.

Video en vragen

Via onderstaande video kun je het webinar terugkijken. Het audiobestand vind je hier. Op deze pagina vind je alle video’s van webinars die het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden. Heb je een vraag over dit webinar? Neem dan contact op met team opleidingen via opleidingen@knkv.nl.

Foto: Marco Spelten, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Kader versterken met een clubkadercoach
Trainers
Kader versterken met een clubkadercoach
Acht korfbalverenigingen hebben het afgelopen jaar meegedaan aan het proeftuinenproject clubkadercoaching. Door mee te doen aan dit project kregen de trainers en coaches van de verenigingen ondersteuning van buurtsportcoaches.
Lees meer
Digitaal korfbalcongres: interessante workshops voor bestuurders
Arbitrage Bestuurders Trainers Verenigingsservice
Digitaal korfbalcongres: interessante workshops voor bestuurders
Ben jij bestuurder en wil je meer weten over de trends en ontwikkelingen in de sport, het werven en behouden van leden, het zichtbaarder maken van je vereniging of het creëren van gewenst gedrag op je vereniging? Meld je dan aan voor één of meerdere workshops van het digitale korfbalcongres en doe kennis op om […]
Lees meer
Sessies trainersbegeleiding in oktober
Trainers
Sessies trainersbegeleiding in oktober
Met de start van het nieuwe seizoen is er volop aandacht voor training geven. Nadat er in september gratis clinics worden gegeven aan beginnende trainers, potentiële trainers en ouders, staat in oktober trainingsbegeleiding centraal. In die periode vinden er drie sessies plaats over trainersbegeleiding, waarin wordt uitgelegd hoe je trainersbegeleiding kunt opzetten en implementeren binnen […]
Lees meer

Topartikelen

Best practice Bestuurders Verenigingsservice Vrijwilligers
Vierde editie KNKV Magazine gepubliceerd
Verenigingsservice
Denk mee over de toekomst van de jeugdcompetitie
Bestuurders
Ontdek welke voordelen de verenigingsmonitor jouw vereniging biedt