Skip to the main content

Denk mee over de toekomst van korfbal en word bondsraadslid

KNKV Organisatie

Wil jij meedenken over de strategische ontwikkelingen en de toekomst van het korfbal en staan voor de belangen van de verenigingen? Meld je dan aan als bondsraadslid. Als lid van de bondsraad ben je een echte ambassadeur van de korfbalsport.

Het KNKV telt zo’n 90.000 leden bij ruim 450 aangesloten verenigingen. Deze verenigingen heeft het KNKV verdeeld over 24 regio’s in zes clusters. Per regio vertegenwoordigt straks één bondsraadslid de verenigingen uit die betreffende regio.

Bondsbestuur

Het bondsbestuur neemt een leidende rol in bij de ontwikkelingen en veranderingen en bepaalt het beleid van het KNKV, dat wordt uitgevoerd door het bondsbureau. Zij legt op strategisch niveau verantwoording af aan de bondsraad, die bestaat uit de vertegenwoordigers van de verenigingen. De bondsraad heeft hiermee de belangrijke taak om mee te kijken bij de ontwikkelingen binnen het korfbal.

Het meekijken gebeurt in de besluitvorming en het bespreken van en stemmen over voorstellen van het bondsbestuur. Zo kun je als bondsraadslid invloed uitoefenen op het strategische beleid van het KNKV. Het is daarom van belang dat de bondsraad een afspiegeling is van de bestuurders van de verenigingen en de leden van het KNKV. Dit betekent dat diversiteit en inclusie ook in de bondsraad terug moeten komen: een mix van mannen en vrouwen en jong en oud, ongeacht ras, religie of seksuele geaardheid. Iedereen is welkom en wordt gehoord.

Regiostructuur leidt tot nieuwe opzet bondsraad

Omdat het KNKV de relatie met de verenigingen verder wil versterken en condities wil scheppen om de verenigingsbesturen beter te faciliteren en betrekken, heeft het KNKV naast de inzet van de verenigings- en korfbaladviseurs samen met de bondsraad gekozen voor een bestuurlijke herinrichting.  Deze leidt onder andere tot het loslaten van de districtsorganisatie en het verstevigen van de regiostructuur.

Deze nieuwe regiostructuur bestaat uit 24 regio’s, waarbij de gekozen indeling zorgt voor verbinding van de verenigingen met de lokale belangen en afspraken. Door de aanpassingen naar de regiostructuur verandert ook de samenstelling van de bondsraad en zijn er dus (her)verkiezingen nodig.

Functie en aanmelden

De tijdsbelasting voor een bondsraadslid is persoonlijk en mede afhankelijk van de eigen ambitie. De uitgebreide functieomschrijving vind je hier. Je kunt je als lid van het KNKV aanmelden als bondsraadslid voor de regio waarin je vereniging gevestigd is. Aanmelden kan via dit formulier. Let op: ook de al zittende en nog herkiesbare bondsraadsleden dienen zich (opnieuw) aan te melden.
Wil je liever eerst nog even een gesprek of contact hebben? Dat kan natuurlijk ook. Neem hiervoor contact op met Henry van Meerten via henry.van.meerten@knkv.nl

(Eventuele) verkiezingen

Bij meerdere aanmeldingen in één regio kiezen de verenigingen van die regio het bondsraadslid en daarmee automatisch de nummer twee als plaatsvervangend bondsraadslid. Deze eventuele verkiezingen vinden online plaats in week 21 (24 mei tot 30 mei) en sluiten op 5 juni. Hier volgt tegen die tijd meer informatie over. Op 12 juni benoemt het bondsbestuur alle 24 bondsraadsleden voor de komende drie jaar.

Meer informatie en vragen

Meer informatie over de bondsraad en officiële documenten vind je hier. Voor vragen kun je contact opnemen met Henry van Meerten via henry.van.meerten@knkv.nl.

Gerelateerde artikelen

Aangepaste telefonische bereikbaarheid
KNKV Organisatie
Aangepaste telefonische bereikbaarheid
In verband met de feestdagen is de telefonische bereikbaarheid van het KNKV de komende weken aangepast. Normaal gesproken is het KNKV van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 uur tot 12.30 uur en van 13.30 uur tot 16.30 uur via het telefoonnummer 026-3035400. De komende weken is het KNKV een aantal dagen gesloten […]
Lees meer
Terugblik bondsraadvergadering 26 september
KNKV Organisatie
Terugblik bondsraadvergadering 26 september
Afgelopen zaterdag vond de tweede bondsraadvergadering van dit jaar plaats. Een verslag van deze bondsraadvergadering vind je hier. Je kunt de vergadering ook terugkijken.
Lees meer
KNKV: intentie om naar Papendal te verhuizen
KNKV Organisatie
KNKV: intentie om naar Papendal te verhuizen
Het KNKV heeft de intentie om met het bondsbureau naar Papendal (Arnhem) te verhuizen. Dat heeft directeur Kees Rodenburg dinsdag aan het personeel meegedeeld. Sinds 2006 is het bondsbureau gevestigd op de KNVB Campus in Zeist.
Lees meer

Topartikelen

Trainers Verenigingsservice
Clinic ‘Training geven: de basics’ bij jouw vereniging?
Arbitrage Bestuurders Ledenwerving/-behoud Trainers Verenigingsservice
Terugblik en terugkijken digitaal korfbalcongres 2022
Best practice Bestuurders Verenigingsservice Vrijwilligers
Vierde editie KNKV Magazine gepubliceerd