Skip to the main content

De KT4-opleiding door de ogen van de cursist

Opleidingen Trainers

In september 2021 start de KT4-opleiding weer. Dit is een interessante opleiding voor iedereen die zichzelf verder wil ontwikkelen in het trainersvak en de ambitie heeft om hoofdcoach te worden. Manon Wiegerink had die ambitie en volgde vorig seizoen de KT4-opleiding. Wat vond ze van de opleiding en hoe heeft ze het als één van de weinige vrouwen ervaren? In dit artikel geeft ze antwoord op diverse vragen.

Wiegerink is sinds 2018 bondscoach van het Nieuw-Zeelands korfbalteam, waarmee ze in 2019 aan het WK Korfbal in Zuid Afrika deelnam. Als coach handelde ze vooral vanuit haar visie als speler. Na het WK zocht de speelster van Blauw-Wit meer verdieping en bevestiging van wat ze de afgelopen jaren geleerd had. Ze is daarom in september 2019 gestart aan de KT4-opleiding en inmiddels heeft ze deze met succes afgerond.

Wat vond je van de opleiding?

“De KT4-opleiding is een afwisselende, interessante en veelzijdige opleiding. Je behandelt de theorie veelal in de praktijk, afgewisseld met masterclasses over diverse interessante onderwerpen. Samen met de medecursisten en coaches bespreek je praktijkvoorbeelden. Dit wordt aangevuld met mensen van buiten het korfbal, zoals psychologen. Voor mij gaf dit de extra inhoud en verdieping die ik zocht.”

Wat is de kracht van deze opleiding?

“De kracht van de opleiding was voor mij het samenkomen met de medecursisten. Het met elkaar bespreken van valkuilen, maar ook elkaar volgen en tips geven. De feedback van medecursisten en mijn begeleider was waardevol. Dit heeft mij samen met de masterclasses van experts op weg geholpen mijn eigen visie verder te ontwikkelen. Je vergroot je netwerk en bouwt connecties op waar je altijd op kunt terugvallen.”

Welke onderwerpen zijn je het meest bijgebleven?

“Mij zal de cursusdag over gender equality lang bijblijven. De discussies met de mannelijke coaches over hoe je een gemengd team het beste kunt coachen en in hoeverre zij de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke spelers ervaren waren heel interessant. Ik denk dat vrouwelijke coaches waardevol zijn door de benadering vanuit het vrouwelijke perspectief. Het zou daarom ook goed zijn als er meer vrouwelijke coaches komen en meer vrouwen deelnemen aan de KT4-opleiding.”

Aanmelden seizoen 2021-2022

De KT4-opleiding gaat bij voldoende aanmeldingen in september 2021 van start en duurt tot en met mei 2022. Meer informatie over de opleiding en de toelatingseisen vind je hier. Wil je deelnemen aan de opleiding? Meld je dan voor 1 juni 2021 aan door een mail te sturen naar opleidingen@knkv.nl met daarin je naam en je sportlinknummer, onder vermelding van ‘Aanmelding KT4’. Aanmeldingen worden in volgorde van binnenkomst behandeld. Vragen kun je mailen naar opleidingen@knkv.nl.

Foto’s: Marco Spelten, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Competitie-avonden in augustus en september
Competitie
Competitie-avonden in augustus en september
In het voorjaar heeft team competitie een ronde door Nederland gemaakt om met verenigingen van gedachte te wisselen over het aanpassen van de jeugdcompetitie. Om verder in te zoomen op deze inhoud en dit breder te trekken, organiseren we in augustus en september een nieuwe ronde competitie-avonden. Deze avonden gaan niet alleen over de jeugdcompetitie, […]
Lees meer
Herstructurering veldkorfbalcompetitie
Competitie
Herstructurering veldkorfbalcompetitie
Aan het einde van het afgelopen seizoen heeft het KNKV verenigingen bevraagd over de opzet van de veldcompetitie. Hierbij was de vraag of de huidige opzet van een veldcompetitie in poules van acht ploegen verdeeld over het najaar en voorjaar nog voldeed aan de behoefte van verenigingen en leden. Op basis van de behoefte van […]
Lees meer
Bijeenkomsten ‘Strategisch plan 2022+’
Bestuurders KNKV Organisatie
Bijeenkomsten ‘Strategisch plan 2022+’
Bestuurders en jongeren opgelet! Wil jij meedenken met het KNKV en input leveren voor de weg die het KNKV gaat bewandelen de komende jaren? Pak dan deze unieke kans en meld jezelf aan voor één van de vier bijeenkomsten over het Strategisch Plan 2022+. Hier gaat het KNKV met de aanwezigen in gesprek over het […]
Lees meer

Topartikelen

Competitie
Competitie-avonden in augustus en september
Competitie
Herstructurering veldkorfbalcompetitie
Bestuurders KNKV Organisatie
Bijeenkomsten ‘Strategisch plan 2022+’