Skip to the main content

De KT4-opleiding door de ogen van de cursist

Opleidingen Trainers

In september 2021 start de KT4-opleiding weer. Dit is een interessante opleiding voor iedereen die zichzelf verder wil ontwikkelen in het trainersvak en de ambitie heeft om hoofdcoach te worden. Manon Wiegerink had die ambitie en volgde vorig seizoen de KT4-opleiding. Wat vond ze van de opleiding en hoe heeft ze het als één van de weinige vrouwen ervaren? In dit artikel geeft ze antwoord op diverse vragen.

Wiegerink is sinds 2018 bondscoach van het Nieuw-Zeelands korfbalteam, waarmee ze in 2019 aan het WK Korfbal in Zuid Afrika deelnam. Als coach handelde ze vooral vanuit haar visie als speler. Na het WK zocht de speelster van Blauw-Wit meer verdieping en bevestiging van wat ze de afgelopen jaren geleerd had. Ze is daarom in september 2019 gestart aan de KT4-opleiding en inmiddels heeft ze deze met succes afgerond.

Wat vond je van de opleiding?

“De KT4-opleiding is een afwisselende, interessante en veelzijdige opleiding. Je behandelt de theorie veelal in de praktijk, afgewisseld met masterclasses over diverse interessante onderwerpen. Samen met de medecursisten en coaches bespreek je praktijkvoorbeelden. Dit wordt aangevuld met mensen van buiten het korfbal, zoals psychologen. Voor mij gaf dit de extra inhoud en verdieping die ik zocht.”

Wat is de kracht van deze opleiding?

“De kracht van de opleiding was voor mij het samenkomen met de medecursisten. Het met elkaar bespreken van valkuilen, maar ook elkaar volgen en tips geven. De feedback van medecursisten en mijn begeleider was waardevol. Dit heeft mij samen met de masterclasses van experts op weg geholpen mijn eigen visie verder te ontwikkelen. Je vergroot je netwerk en bouwt connecties op waar je altijd op kunt terugvallen.”

Welke onderwerpen zijn je het meest bijgebleven?

“Mij zal de cursusdag over gender equality lang bijblijven. De discussies met de mannelijke coaches over hoe je een gemengd team het beste kunt coachen en in hoeverre zij de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke spelers ervaren waren heel interessant. Ik denk dat vrouwelijke coaches waardevol zijn door de benadering vanuit het vrouwelijke perspectief. Het zou daarom ook goed zijn als er meer vrouwelijke coaches komen en meer vrouwen deelnemen aan de KT4-opleiding.”

Aanmelden seizoen 2021-2022

De KT4-opleiding gaat bij voldoende aanmeldingen in september 2021 van start en duurt tot en met mei 2022. Meer informatie over de opleiding en de toelatingseisen vind je hier. Wil je deelnemen aan de opleiding? Meld je dan voor 1 juni 2021 aan door een mail te sturen naar opleidingen@knkv.nl met daarin je naam en je sportlinknummer, onder vermelding van ‘Aanmelding KT4’. Aanmeldingen worden in volgorde van binnenkomst behandeld. Vragen kun je mailen naar opleidingen@knkv.nl.

Foto’s: Marco Spelten, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Succesvolle start OldStars walking korfball met goed opgeleide trainers
Best practice Korfbalaanbod Trainers
Succesvolle start OldStars walking korfball met goed opgeleide trainers

Ruim een jaar geleden ontstond bij DKB het idee om OldStars walking korfball op te starten. De vereniging ging voor advies en ondersteuning in gesprek met het KNKV en het Nationaal Oudenfonds …

Lees meer
Trainingsopbouw na een rustperiode
Trainers
Trainingsopbouw na een rustperiode

Gaat je team weer starten met de korfbaltrainingen en wil je weten hoe je de trainingen het beste kunt opbouwen en hoe je blessures voorkomt? Vorig jaar gingen toenmalige bondscoach Wim Scholtmeijer, …

Lees meer
Terugblik webinar technisch beleid in de praktijk
Trainers
Terugblik webinar technisch beleid in de praktijk

Afgelopen vrijdag organiseerde het KNKV in samenwerking met Spelenderwijs Verbeteren een webinar over technisch beleid. In dit webinar vertelde Spelenderwijs Verbeteren hoe je een korfbalvisie vanuit een technisch beleid …

Lees meer

Topartikelen

Competitie
Hervorming zaalcompetitie (standaardklassen)
Competitie
Zaalcompetitie gaat weer van start
KNKV Organisatie Opleidingen Trainers
Boek ‘The art of Korfball coaching’: de praktijk gevisualiseerd