Skip to the main content

De KT4-opleiding door de ogen van de cursist

Opleidingen Trainers

In september 2021 start de KT4-opleiding weer. Dit is een interessante opleiding voor iedereen die zichzelf verder wil ontwikkelen in het trainersvak en de ambitie heeft om hoofdcoach te worden. Manon Wiegerink had die ambitie en volgde vorig seizoen de KT4-opleiding. Wat vond ze van de opleiding en hoe heeft ze het als één van de weinige vrouwen ervaren? In dit artikel geeft ze antwoord op diverse vragen.

Wiegerink is sinds 2018 bondscoach van het Nieuw-Zeelands korfbalteam, waarmee ze in 2019 aan het WK Korfbal in Zuid Afrika deelnam. Als coach handelde ze vooral vanuit haar visie als speler. Na het WK zocht de speelster van Blauw-Wit meer verdieping en bevestiging van wat ze de afgelopen jaren geleerd had. Ze is daarom in september 2019 gestart aan de KT4-opleiding en inmiddels heeft ze deze met succes afgerond.

Wat vond je van de opleiding?

“De KT4-opleiding is een afwisselende, interessante en veelzijdige opleiding. Je behandelt de theorie veelal in de praktijk, afgewisseld met masterclasses over diverse interessante onderwerpen. Samen met de medecursisten en coaches bespreek je praktijkvoorbeelden. Dit wordt aangevuld met mensen van buiten het korfbal, zoals psychologen. Voor mij gaf dit de extra inhoud en verdieping die ik zocht.”

Wat is de kracht van deze opleiding?

“De kracht van de opleiding was voor mij het samenkomen met de medecursisten. Het met elkaar bespreken van valkuilen, maar ook elkaar volgen en tips geven. De feedback van medecursisten en mijn begeleider was waardevol. Dit heeft mij samen met de masterclasses van experts op weg geholpen mijn eigen visie verder te ontwikkelen. Je vergroot je netwerk en bouwt connecties op waar je altijd op kunt terugvallen.”

Welke onderwerpen zijn je het meest bijgebleven?

“Mij zal de cursusdag over gender equality lang bijblijven. De discussies met de mannelijke coaches over hoe je een gemengd team het beste kunt coachen en in hoeverre zij de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke spelers ervaren waren heel interessant. Ik denk dat vrouwelijke coaches waardevol zijn door de benadering vanuit het vrouwelijke perspectief. Het zou daarom ook goed zijn als er meer vrouwelijke coaches komen en meer vrouwen deelnemen aan de KT4-opleiding.”

Aanmelden seizoen 2021-2022

De KT4-opleiding gaat bij voldoende aanmeldingen in september 2021 van start en duurt tot en met mei 2022. Meer informatie over de opleiding en de toelatingseisen vind je hier. Wil je deelnemen aan de opleiding? Meld je dan voor 1 juni 2021 aan door een mail te sturen naar opleidingen@knkv.nl met daarin je naam en je sportlinknummer, onder vermelding van ‘Aanmelding KT4’. Aanmeldingen worden in volgorde van binnenkomst behandeld. Vragen kun je mailen naar opleidingen@knkv.nl.

Foto’s: Marco Spelten, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Webinar technisch beleid: teamsamenstelling
Trainers
Webinar technisch beleid: teamsamenstelling

Hoe bepaal je of je teams indeelt op basis van spelplezier of prestatie, wanneer start je met selecteren en hoe doe je dit? Tijdens het webinar over teamsamenstelling op maandagavond 19 april…

Lees meer
TOPopleiders in de Sport: het opleiden van opleiders
Opleidingen
TOPopleiders in de Sport: het opleiden van opleiders

Vandaag verscheen op Sport KnowHow XL een artikel over het opleiden van opleiders in de sport. In het artikel komt Tineke Bosch (hoofd Opleidingen bij het KNKV) aan het woord.

Lees meer
Online vragenuur: trainen binnen de huidige maatregelen
Trainers Verenigingsservice
Online vragenuur: trainen binnen de huidige maatregelen

Nu jongeren en jongvolwassenen tot en met 26 jaar weer buiten mogen sporten in groepsverband, zijn veel verenigingen weer begonnen met de trainingen voor de seniorenteams. Maar hoe vul je nu een…

Lees meer

Topartikelen

Bestuurders
KNKV zoekt bondsraadsleden: pak jij deze kans?
Trainers
Webinar technisch beleid: teamsamenstelling
Bestuurders Verenigingsservice
Breek-de-Weekbijeenkomsten voor bestuurders: inspiratie en verandering