Skip to the main content

Corona-update: stream, zaal, sociale veiligheid en uitwisseling

Verenigingsservice

Hoe zet je een livestream op en hoe ga je om met de privacy van de betrokken sporters? Welke maatregelen gelden er bij het binnen sporten? Hoe kun je als vereniging ook in deze bijzondere tijd je sport op een sociaal veilige manier aanbieden? En hoe kun je als ontvangende vereniging de bezoekende vereniging informeren over je maatregelen? Een update.

Ook de komende twee weekenden is publiek helaas niet welkom op de sportaccommodatie. Wel toegestaan zijn chauffeurs en indien noodzakelijk begeleiders voor de sporters, die dit nodig hebben. Het KNKV verzoekt de verenigingen hier zorgvuldig mee om te gaan en niet meer coaches, chauffeurs en begeleiders dan noodzakelijk mee te nemen. Voor iedereen blijft de anderhalve meterregel van toepassing.

Livestream

Sinds bekend is geworden dat publiek niet meer welkom is op de sportaccommodatie, zijn veel verenigingen gestart met een livestream of ze denken hieraan. Het KNKV heeft diverse vragen gekregen over het opzetten van een livestream en over de juridische kant ervan.

De samenwerkende livestreamcrews van de Korfbal Leagueverenigingen hebben een toelichting geschreven hoe dit qua techniek te realiseren. Dit stappenplan vind je hier.

Daarnaast heeft het KNKV aan juridische partner Marxman Advocaten gevraagd een toelichting te schrijven over de (on)mogelijkheden van het live streamen van wedstrijden. Deze toelichting vind je op de website van Marxman Advocaten.

Zaalcompetitie

Team Competitie is nog altijd volop bezig met de voorbereidingen op de zaalcompetitie. De overheid geeft ook aan dat sporten zowel binnen als buiten veilig en verantwoord is. Voorwaarde is vanzelfsprekend dat de basisregels rondom het sporten wel in acht worden genomen.

In ‘binnen’sportlocaties is het altijd verplicht om de deelnemers een locatie toe te wijzen waar hun sportactiviteit dient plaats te vinden. Bij meer dan honderd deelnemers per zelfstandige ruimte is het bovendien verplicht om de gezondheid van de aanwezigen te verifiëren en te werken met reserveringen.

Zodra toeschouwers weer welkom zijn, zal het KNKV de van toepassing zijnde richtlijnen zo snel als mogelijk delen.

Bij alle activiteiten blijft de onderlinge anderhalve meter afstand van belang. Dit is dus ook van toepassing op jurytafels en reservebanken. Het gebruik van mondkapjes en/of spatschermen is toegestaan, maar ontslaat niemand van de verplichting om de anderhalve meter afstand in acht te nemen.

Qua kleedkamergebruik – lees: aantal toegestane sporters – zijn de voorwaarden van de betreffende accommodatie van toepassing. Eventuele teambesprekingen zullen voorafgaand aan de wedstrijd of in de pauze mogelijk op de wedstrijdvloer moeten worden gehouden.

Sociale veiligheid in coronatijd

Aansluitend op het protocol, dat is ontwikkeld om op verantwoorde wijze de sport voor jeugd aan te bieden, zijn er tips opgesteld om verenigingen te helpen om sport ook in deze tijd ook op een sociaal veilige manier aan te bieden. Doordat verenigingen minder druk bezocht zijn dan normaal gesproken, zijn er enkele controlemechanismen op het gebied van gedrag anders dan anders. Het is belangrijk daar rekening mee te houden, zodat grensoverschrijdend gedrag kan worden voorkomen. Denk aan het vier ogen-principe en aan hoe je ouders het vertrouwen geeft dat hun kinderen ook sociaal veilig zijn op jouw vereniging. Wees transparant over je handelen en zorg dat het thema op de agenda blijft.

Alle informatie hierover vind je hier. Direct naar de tips gaan doe je hier.

Uitwisseling informatie over protocollen en richtlijnen tussen verenigingen

In de app KNKV Wedstrijdzaken heb je als vereniging de mogelijkheid om jouw protocol te delen met bezoekende verenigingen. Het KNKV adviseert alle verenigingen om hier gebruik van te maken, zodat specifieke richtlijnen en protocollen gedeeld worden. Hoe je dit doet, lees je via deze link.

Het KNKV vraagt verenigingen ook om in dit document te beschrijven hoe een aantal zaken geregeld zijn, waaronder:
1. Het aantal personen per kleedkamer om te douchen en te verkleden
2. Het aantal toegestane chauffeurs, conform richtlijn KNKV en NOC*NSF
3. De plek om teambespreking te kunnen houden
4. Andere informatie die de ontvangende vereniging van belang acht om te delen

FAQ’s, ticketsyteem en verenigingsadviseur

Bovenstaande informatie is verwerkt in de lijst met veel gestelde vragen en antwoorden. Vragen? Neem contact op via het ticketsysteem of met je verenigingsadviseur.

Gerelateerde artikelen

Update coronamaatregelen: antwoorden op veel gestelde vragen
Verenigingsservice
Update coronamaatregelen: antwoorden op veel gestelde vragen

Er zijn woensdag en donderdag meerdere vragen binnen gekomen, die betrekking hebben op de recente berichtgeving over de nieuwe kabinetsmaatregelen. De update lees je hier.

Lees meer
Vierde online KNKV Magazine: inspirerende praktijkverhalen
Best practice Bestuurders Verenigingsservice
Vierde online KNKV Magazine: inspirerende praktijkverhalen

Vandaag is het vierde online KNKV Magazine verschenen. Het magazine bevat inspirerende en informatieve artikelen uit de praktijk. Deze verhalen kunnen ideeën geven voor acties bij je eigen vereniging.

Lees meer
Swift heeft primeur met workshop acceptatie LHBTI+
Best practice Verenigingsservice
Swift heeft primeur met workshop acceptatie LHBTI+

Zondag is het internationale Coming Out Day, een mooi moment om stil te staan bij de sociale acceptatie van LHTBI’ers in de sport. Swift deed dit met een workshop van de JBF.

Lees meer

Topartikelen

KNKV Organisatie
Bondsbureau KNKV per 1 december op Papendal
Korfbalaanbod
Tips en inspiratie voor een kangoeroetraining
Competitie
Routekaart competitie