Skip to the main content

Zaalcompetitie 2021-2022

Laatste update: 8 april 21:30

Update 8 april: Klassen indelingen + vergelijkend rangorde overzicht geplaatst.

Bepalingen beslissingswedstrijden (enkele wedstrijden, tevens onderdeel van best-of-three series – play-offs over 2 wedstrijden)

Het overzicht play-offs wordt met grote regelmaat bijgewerkt. Alleen de teams die 100% zeker op een positie eindigen zijn in dit overzicht opgenomen (eventuele tuchtzaken uitgezonderd).

Klassenindelingen 22-23 gemengd
Vergelijkend rangorde overzicht gemengd
Klassenindelingen 22-23 dames

De thuisverenigingen dienen zo snel als mogelijk de locatie en aanvangstijd van de te plannen wedstrijden door te geven aan competitie@knkv.nl. De returns van de play-offs worden gespeeld op dezelfde dag als de zaalfinale, hier was geen andere optie mogelijk. Indien het mogelijk is rekening te houden met de zaalfinale (aanvang 16.00 uur) zou dat fijn zijn zodat zoveel mogelijk korfballiefhebbers (ook) kunnen genieten van de finale, oftewel in Ahoy of via de uitzending van NOS.

Het is mogelijk om deze wedstrijden op andere momenten te spelen, maar beide wedstrijden moeten uiterlijk op speeldag van laatste wedstrijd gepland zijn. Het is niet mogelijk om later dan vastgestelde moment te spelen.

Eerder geplaatste informatie:

Op deze pagina is alle actuele informatie aangaande de zaalcompetitie te vinden.

Onderaan deze pagina staan nog enkele veel gestelde vragen.

Wedstrijdkorfbal

De reguliere reglementen zijn van toepassing op het gehele competitieprogramma tenzij hieronder anders vermeld. Dat wil zeggen dat:

 • Het reguliere tuchtreglement van toepassing is, zowel voor zaken gericht op personen als op wedstrijden;
 • Het reguliere reglement aangaande de ploegopgaven is van toepassing. De teams kunnen tot en met uiterlijk vrijdag 4 februari aangepast worden;
 • De brede selectie, onderdeel van de reguliere ploegopgave, is dus tot de helft van de competitie van het tweede van toepassing waarbij de actuele programmering leidend is;
 • Het vrijwillig lager plaatsen van spelers uit de ploegopgave, onderdeel van de reguliere ploegopgave, gaat naar halverwege de competitie van het laagst bij de wijziging betrokken team; Dit gaat opgenomen worden in de bestuurlijke noodmaatregel voor de zaalcompetitie 2021-2022.
 • Versoepeld is het verplaatsen van wedstrijden, dit mag naar elk willekeurig moment, ook de inhaalweekenden, waarbij laatste speelmogelijkheid 3 april is. Hiervoor hoeft geen toestemming gevraagd te worden;
 • Voor corona en/of quarantaine situaties is er een apart protocol, https://www.knkv.nl/competition/uitstelbeleid-bij-corona/;
 • Indien verenigingen niet gezamenlijk tot een nieuwe datum komen is er formeel sprake van niet opkomen. Dit dient te allen tijde gemeld te worden aan de tegenstander, scheidsrechter en evt. beoordelaar. Daarnaast geven beide verenigingen dat door aan KNKV via het formulier “niet gespeelde wedstrijden” https://www.knkv.nl/competition/niet-gespeelde-gestaakte-wedstrijd/;
 • Op niet spelen zonder verleend uitstel staan de reguliere tuchtrechtelijke sancties;
 • Niet gespeelde wedstrijden worden opnieuw ingepland door de thuisvereniging, binnen 17 dagen maar altijd voor de laatste speelronde in de poule. Dit gaat opgenomen worden in de bestuurlijke noodmaatregel voor de zaalcompetitie 2021-2022.

Breedtekorfbal

De werkwijze voor breedtekorfbalwedstrijden is gelijk met inachtneming van de regels zoals die eerder al golden tijdens de avondlockdown in december, waarbij het uitgangspunt is dat er op voorhand altijd gespeeld wordt. Op voorhand niet spelen is dus onwenselijk.

Dat komt neer op het volgende:

 • Wedstrijden worden gespeeld zoals gepland, inclusief midweekwedstrijden.
 • Wil of kan een van de ploegen niet spelen, dan meld je dat aan de tegenstander en geven beide verenigingen dat door aan KNKV via het formulier “niet gespeelde wedstrijden” https://www.knkv.nl/competition/niet-gespeelde-gestaakte-wedstrijd/.
 • Niet gespeelde wedstrijden worden niet opnieuw ingepland tenzij beide teams de wedstrijd wel willen inhalen. In dat geval kunnen de verenigingen daar onderling een afspraak over maken en de afgesproken datum, tijd en locatie aan het KNKV doorgeven. De wedstrijd zal vervolgens opnieuw worden vastgesteld.
 • Wanneer er vrije speelronden ontstaan nadat het wedstrijdkorfbal gepland is, mogen deze ook gebruikt worden om breedtekorfbalwedstrijden in onderling overleg in te halen.
 • Niet spelen heeft geen financiële gevolgen in tuchtrechtelijke zin, wel kunnen de kosten voor het inhuren van de zaalaccommodatie door de thuisvereniging in rekening gebracht worden zoals te doen gebruikelijk.
 • Verder gelden alle bepalingen zoals die voor breedtekorfbal van toepassing zijn inclusief de regels ten aanzien van leeftijden.
 • Zie ook onze FAQ’s.

 

Mag ik wedstrijden naar een andere dag in het weekend verplaatsen?

Ja, dat mag ten alle tijde

Wat moet ik doen als ik wedstrijden wil verplaatsen?

Dat kan via de wijzigingenmodule in Sportlink Club. Als ook de accommodatie wijzigt, kan de thuisvereniging nadat de tijds- en /of datumwijziging bevestigd is, dat melden aan competitie@knkv.nl.

Als dit binnen de bestaande inhuurmomenten in je accommodatie zijn hoef je geen gewijzigd B2-formulier in te zenden. Betreft dit extra inhuur, dan ontvangen we graag een gewijzigd B2-formulier op competitieopgaven@knkv.nl.

Wat moet ik doen als mijn team niet wil spelen?

Dan moet je je tegenstander informeren en op de website het formulier niet gespeelde wedstrijd invullen. Bij het wedstrijdkorfbal dien je tevens de scheidsrechter te informeren als die is aangewezen. Zie voor gegevens het adresboek in Sportlink Club. Let op: bij wedstrijdkorfbal zal dit een sanctie betekenen, zie bovengenoemde uitgangspunten.

Moeten we alle wedstrijden in het breedtekorfbal inhalen?

We gaan het niet verplichten, maar het streven is wel om zoveel als mogelijk te gaan spelen waarbij de zaalcompetitie wellicht verlengd wordt in april. De kernboodschap van onder andere het KNKV is dat sporten gezond is en mee helpt in opbouwen van fysieke weerbaarheid. Hoe meer trainingen en wedstrijden hoe beter. Mocht je zelf niet willen, je tegenstander misschien wel. Als vervolgens elke tegenstander niet in wil halen, dan kunnen ook anderen gedupeerd worden. Hoe meer wedstrijden we hebben hoe beter dit in de prestatie indicatie (puntenscore) tot z’n recht komt.

Kan ik mijn team nu nog terugtrekken?

Ja, dit kan volgens het reguliere proces voor terugtrekkingen. Inzending van een aangepast A2-formulier.

In de nu te spelen wedstrijden in zowel wedstrijd- als breedtekorfbal, gelden dan de ploegopgaven?

Ja, zie bovengenoemde punten wedstrijdkorfbal.

Mogen jeugdteams met te hoge gemiddelde leeftijd spelen?

Nee, in het breedtekorfbal blijven de leeftijdsgrenzen gehandhaafd. Dit ook in de lijn dat het spelplezier ook voor de tegenstanders voorop moet blijven staan. Daarnaast beïnvloed je hiermee de prestatie indicatie (puntenscore) van het team t.a.v. de eerst volgende competitie en loop je het risico dan te hoog ingedeeld te worden.

 

Competitie
Spelbepalingen
In de spelbepalingen vind je het schema met per leeftijdscategorie; de maximale leeftijd per team, de maximale gemiddelde leeftijd per team, verhouding van dames en heren, balmaat, paalhoogte, veldafmetingen, wedstrijdduur, wisseling van vak en het aantal wissels. Leeftijden 2021/2022 2022/2023 Geboren in Korfballeeftijd Leeftijdscategorie Geboren in Korfballeeftijd Leeftijdscategorie 2002 of eerder 19 of ouder Senioren […]
Lees meer
Competitie
Bekercompetitie
Kwartfinale Het KNKV kent in drie voormalige districten een bekercompetitie. Inmiddels kent het KNKV geen districten meer, maar in ieder geval in het seizoen 2021/2022 wordt er nog in de voormalige districten gespeeld in de diverse bekertoernooien. Voor alle bekertoernooien zijn dezelfde reglementen van toepassing. District Noord Jan Mulder beker – senioren 2e klasse en […]
Lees meer
Competitie
Competitieschema
In het voorjaar wordt het competitieschema voor het daaropvolgende seizoen gepubliceerd. In het competitieschema wordt aangegeven welke weekenden als competitieweekenden zijn aangemerkt, welke als inhaal- en welke als vrije weekenden. Het is slim om dit schema al in een vroeg stadium met leden en ouders van leden te delen, dan kunnen ze hier bijvoorbeeld rekening […]
Lees meer

Populaire downloads

Routekaart competitie
Download
Spelregels Korfbal 2020
Download
Handboek Kwaliteitseisen Korfbalaccommodaties
Download