Week van de scheidsrechter

Jaarlijks, begin oktober, bedanken sportbonden en -verenigingen gezamenlijk onze scheidsrechters, juryleden en officials. Zij zetten zich vaak belangeloos in voor de sport en daar mogen ze best eens voor in het zonnetje worden gezet.

Zonder scheids geen wedstrijd. Daarom wordt de aanwezigheid van een scheidsrechter vaak als vanzelfsprekend gezien. Toch zijn het - net als de sporters zelf en (andere) vrijwilligers binnen een vereniging - mensen met passie voor korfbal die in hun vrije tijd op het veld staan.

De Week van de Scheidsrechter biedt je vereniging en/of team een mooie gelegenheid om alle korfbalscheidsrechters eens in het zonnetje te zetten. Geef de jeugd-, verenigings- en KNKV-scheidsrechters een extra blijk van waardering voor hun inspanningen door ze bijvoorbeeld tijdens die week een kleine attentie aan te bieden namens de vereniging of het thuisspelende team. Hoe groot of klein je gebaar ook is, je waardering geeft de scheidsrechter de energie om er de volgende keer weer te staan en er samen met jullie een mooi seizoen van te maken. 

Een paar voorbeelden:

  • Overhandig een lokale lekkernij met een kaartje aan je scheids
  • Maak samen met de scheids een ludieke foto en post deze met bedankje op social media (#scheidsbedankt)
  • Breng je scheids een korte serenade na je wedstrijd
  • Trakteer je scheids met je tegenstander op een drankje na je wedstrijd
  • Verras de scheids bij aankomst in de hal met een cadeautje of traktatie
  • Bestel kosteloos de Not So Great-kaarten en stimuleer leden om deze kaarten uit te delen bij wangedrag naar scheidsrechters

 

Geef elkaar de hand
Maak van de gelegenheid gebruik om tijdens deze speciale week opnieuw aandacht te vragen voor het thema ‘Geef elkaar de hand’. Daarmee wordt bevorderd dat spelers, coaches en andere direct betrokkenen de scheidsrechter zowel vóór als na de wedstrijd een hand geven. Dit gebeurt al wel op topniveau, maar nog niet altijd op andere niveaus. Onderstaand filmpje kan je daarbij helpen. Gebruik dit op je sociale kanalen of tijdens speciale spelregelavonden of andere ledenbijeenkomsten.

 De Week van de Scheidsrechter is onderdeel van het actieplan ‘Naar een veiliger sportklimaat’, een initiatief van het ministerie van VWS en uitgevoerd door de sportbonden en NOC*NSF. Hiermee wil de sport in Nederland ervoor zorgen dat ieder individu zich veilig en prettig voelt in de sport en daarin zichzelf kan zijn. Sportverenigingen die scheidsrechters of officials in het zonnetje zetten kunnen dit op social media met de hashtag #scheidsbedankt extra onder de aandacht brengen.