Arbitrale opleidingen

Elke sporter een competente trainer/coach en elke wedstrijd een competente scheidsrechter in een sociaal veilige sportomgeving gecreëerd door competente (sport)bestuurders. 

Bovenstaande is het uitgangspunt voor de opleidingen, niet alleen bij het KNKV, maar sportbreed. Het KNKV geeft, voor de arbitrale kant van bovenstaande,  hier invulling aan middels de volgende opleidingen:

1. Scheidsrechtersopleidingen
Het KNKV biedt verenigingen de mogelijkheid om haar leden op te leiden en uiteindelijk zo jong mogelijk (vanaf 14 jaar) het spelregelbewijs te laten behalen. Dat kan via de website www.korfbalmasterz.nl. Dit is een officiële KNKV-website, die de voormalige Basisopleidingen A en B vervangt. 

Op Korfbalmasterz.nl vind je alles wat je nodig hebt om op een leuke en handige manier je spelregels te oefenen, met behulp van veel foto's en filmpjes. Alle spelregels zijn omschreven in heldere taal en worden verduidelijkt met herkenbare voorbeelden. Zo weet je precies hoe je ze moet toepassen tijdens je wedstrijd én je begrijpt de beslissingen van de scheidsrechter beter.

Je kunt nu je spelregelkennis al oefenen; kijk dus snel op www.korfbalmasterz.nl. Het behalen van je spelregelbewijs wordt mogelijk per september 2015. Verenigingen ontvangen daarover in augustus 2015 meer informatie.

Voordat je de eindtoets voor het spelregelbewijs maakt, woon je een spelregelavond op je vereniging bij. Verenigingen kunnen die laten organiseren door een KNKV-scheidsrechter van de eigen club, of door een docent van het KNKV. De kosten om deze te laten plaatsvinden zijn €80,-. De spelregelavond kan besteld worden via de webshop. Voor het invullen van een spelregelavond is een format beschikbaar dat je kunt toepassen.

Na het behalen van je spelregelbewijs kun je kiezen voor diverse vervolgopleidingen:

2. Verenigingsbegeleider
Om er voor te zorgen dat aankomende scheidsrechters bij hun opleiding goede begeleiding krijgen, worden verenigingsbegeleiders betrokken bij het leertraject. Een verenigingsbegeleider is betrokken bij de opleiding van jeugdscheidsrechters en verenigingsscheidsrechters. 

In schema:
Spelregelbewijs ------------> (ervaring als scheidsrechter gewenst) Verenigingsbegeleider

3. KNKV-Beoordelaar
Het KNKV wil KNKV-scheidsrechters regelmatig beoordelen. Het KNKV heeft daarom een opleiding tot beoordelaar.

In schema:
Spelregelbewijs ------------> (ervaring als scheidsrechter verplicht) KNKV-Beoordelaar

4. Jurylid
Bij wedstrijden in de zaalcompetitie (in vastgestelde klassen) wordt gespeeld met de ‘schotklok’. Om de regels rondom de wedstrijden in goede banen te leiden, zijn een drietal functionarissen nodig.

Juryvoorzitter, schotklokbediener en tijd/scorewaarnemer.

Prijsoverzicht
Bekijk hier de prijzen voor alle arbitrale opleidingen