Opleiden en begeleiden binnen de leervereniging

07 Jun 2017
“Synergo heeft als leervereniging een eigen korfbaltrainerscursus. Doordat dit bij Synergo intern kan, is de stap een stuk kleiner om te beginnen aan zo'n cursus en maakt het ook een stuk persoonlijker. Hierdoor heb ik ook veel contact gehad met medetrainers. Met hen heb ik het kunnen hebben over hoe zij de opdrachten deden, hoe zij een trainingsthema aanpakten en welke oefeningen ze hierbij bedachten. Dit was erg nuttig.”

David Kwant, trainer bij Synergo in Utrecht, heeft inmiddels de KT3 afgerond en is erg enthousiast over het feit dat hij de cursus intern kon volgen. Ook zegt hij: “Doordat ik afgelopen jaar de KT3 cursus heb gevolgd, ben ik als trainer heel anders gaan denken. In plaats van op zoek te gaan naar de juiste aanwijzing bij een situatie, ben ik gaan nadenken over hoe ik de situatie van een oefening zo kan maken dat de spelers doen wat ik voor ogen heb. Op deze manier krijg je een spel dat je wilt zien zonder dat je het de spelers moet ‘bevelen’. Ik vind het vooral leuk als dit lukt en de spelers hier zelf ook plezier uit halen!”

Volgens voorzitter Oskar van de Vijver zorgt het functioneren als leervereniging voor meer continuïteit en behoud in zowel trainers als leden. “Synergo is in 2013 gestart met het structureel begeleiden van (jeugd)trainers. Wij geloven erin dat leren en ontwikkelen voor spelers één van de belangrijkste redenen is om (met plezier) te blijven korfballen. Maar het leren en ontwikkelen geldt voor trainers net zo goed. Door structureel te investeren in de ontwikkeling van je trainers kun je zowel je trainers als je spelers binden.”

Het KNKV ondersteunt het intern opleiden en begeleiden van trainers, o.a. door leerverenigingen te formeren. Dit heeft voor de vereniging zelf grote voordelen:

  • Als vereniging kun je zelf bepalen wanneer en waar de cursus gehouden wordt, doordat de opleiding gegeven wordt door een eigen (door het KNKV opgeleide) docent.
  • Het aantal deelnemers is vrij invulbaar door de vereniging zelf, waardoor wachten op een volgende cursus niet meer nodig is.
  • De deelnemers worden gecertificeerd en kunnen doorstromen naar een vervolgopleiding.
    In de praktijk blijkt dat verenigingen eigen kader opleiden, maar niet door bevoegde docenten. In dat geval zijn de deelnemers niet gecertificeerd en kunnen niet instromen naar een KNKV-opleiding, bijv. KT3.
  • De kostprijs van de opleidingen is lager en opleiden is daardoor goedkoper.
“Onze tip aan andere verenigingen: wees geduldig en zet door! Maak met elkaar (!) een gedragen visie op training geven, coachen en hoe je wil korfballen en blijf die visie consequent uitdragen. Je hebt minimaal een aantal jaar nodig om verenigingsbreed een verandering te kunnen bewerkstellingen”, aldus Oskar.

Zie jij binnen je club kansen in het opzetten van interne trainersopleiding en -begeleiding of heb je zelf ervaring in het begeleiden van trainers/ coaches binnen een club en wil je dit met ons delen? Mail naar: opleidingen@knkv.nl o.v.v. Leervereniging.

Zelf een trainersopleiding KT2 of KT3 volgen? Dat kan weer! Meld je nu aan dan kan in september gestart worden!


Foto: Gertrude de Vries, Korfbalfoto.nlTerug naar overzicht