Zwaan herdacht

14 Feb 2018
Kees Rodenburg blikt terug op de herdenkingsbijeenkomst.

Zondag 11 februari werd in het clubhuis van Blauw-Wit, Amsterdam, een herdenkingsbijeenkomst georganiseerd door de kinderen van Adri Zwaanswijk. Zij verzorgden ons op een stijlvolle wijze een inkijkje in het leven van Zwaan als vader. Naast de familie waren er natuurlijk veel vrienden en bekenden vanuit het korfbal aanwezig, ook vanuit België en Engeland.  Zoals de familie terecht stelde kwamen we bij elkaar om het leven van Zwaan te vieren.

Zwaan bleek eens te meer een overweldigende indruk te hebben achtergelaten op velen uit onze korfbalgemeenschap. De anekdotes buitelden over elkaar heen, maar toch overheerste telkens het respect voor de geweldige inspanningen die Zwaan heeft verricht voor onze sport. Voor de jongeren onder ons: Zwaan trainde als clubcoach altijd en overal. In de winter was dat een leeg parkeerterrein met alleen ballen als materiaal. De korven moest je erbij denken. Bewegen stond centraal bij Zwaan. Hij was geïnspireerd door ballet en liet de spelers de fraaiste acties uitvoeren met de bal en in de lucht. Zwaan zelf voorop, maar ook de spelers liepen er altijd pico bello bij. Meteen had hij aandacht voor medische verzorging en gezonde leefstijl.

Prachtig was het verhaal over het fantastische middenvak spel van Zwaan als speler. Nog terwijl hij erin speelde werkte Zwaan al aan het laten verdwijnen van dit redelijk zinloze transportvak. Veldkorfbal schreef hij af als publiekssport. Wilde korfbal verder dan moest dat op televisie komen als zaalsport. Tijdens de Amerikareis in de jaren zeventig kreeg Zwaan een aanbod om een of ander schoenenmerkje in Nederland in te voeren. Hij sloeg het af. Later bleek Nike toch wel een aardige partij! Gememoreerd werd aan de invloed van Zwaan op het korfbal in Azië. De wijze waarop in India gerouwd werd om het verlies van Zwaan sprak boekdelen.
 
Onze voorzitter Rob Meijer sprak fraaie woorden over het belang van Zwaan bij het realiseren van onze olympische ambitie. Zwan was zeer belangrijk voor de ontwikkeling van korfbal, zowel als topsport als jeugdsport. De opvolger van Zwaan, Ben Crum, sprak indringend over de bijzondere mens Adri Zwaanswijk en sprak IKF en KNKV aan om hem blijvend te eren. De beker die in juli 2018 uitgereikt gaat worden bij het eerste Wereldkampioenschap onder 21 lijkt me hiervoor een grote kans. Ook Crums suggestie van de  Adri Zwaanswijkpenning is het bestuderen waard.

Naast een veelvoud van sprekers was er de gelegenheid bij te praten. Het was niet alleen een plechtigheid, maar ook een reünie. Luister naar een geluidsopname van de speech van Ben Crum, die goed weergeeft wat voor bijzonder mens van ons is heengegaan. Laten we voortleven in de geest van Zwaan. Korfbal, de unieke samenspelsport met man en vrouw gelijkwaardig, verdient de hele wereld als podium. Draag dat uit.

Kees RodenburgTerug naar overzicht