Spelregelbewijs verplicht per 1 september 2018

25 Aug 2017
Uit onderzoek blijkt dat betere kennis van de spelregels leidt tot een beter klimaat en beter gedrag op de sportvelden. Korfbalmasterz.nl biedt op een laagdrempelige manier de mogelijkheid om spelregelkennis van korfbal te vergroten en bij te houden. Sinds de start in 2015 hebben inmiddels al bijna 6.000 korfballers het spelregelbewijs behaald via deze website. Per 1 september 2018 is dit verplichte kost.

De maatregel komt voort uit de nadrukkelijke wens van verenigingen - naar aanleiding van gesprekken met verenigingen en bijeenkomsten over de Rompregeling Arbitrage - om het verplichte spelregelbewijs onderdeel te maken van het lidmaatschap. Inmiddels is dit al één van de voorwaarden voor het certificeren van verenigingen met het certificaat ‘Arbitrageproof’. Met dit certificaat worden verenigingen onderscheiden die op arbitragebied hun zaken prima voor elkaar hebben. Vanuit hen die gecertificeerd zijn komt eveneens naar voren dat zij een verbetering in het klimaat en gedrag rondom hun vereniging ervaren.

Tevens is in de beleidsnotitie voor de komende jaren opgenomen dat het verplichte spelregelbewijs gefaseerd wordt ingevoerd op voorspraak van de verenigingen. Dit houdt in dat de eerste categorie leden, de senioren, vanaf 1 september 2018 in het bezit dient te zijn van het spelregelbewijs. Vervolgens komt daar ieder jaar een categorie bij, wat er schematisch als volgt uitziet:

Ingangsdatum

Categorie

1 september 2018

Senioren

1 september 2019

Junioren

1 september 2020

Aspiranten

 
Nu is dus hét moment om jullie leden te benaderen, te stimuleren en waar nodig te ondersteunen bij het behalen van het spelregelbewijs! Je geeft daarmee de eerste ledencategorie een heel seizoen de tijd om het spelregelbewijs vóór de verplichte datum te bemachtigen.

Wat betekent deze invoering voor de vereniging?
Maak spelregels actueel en activeer je leden. Aangeraden wordt om dit bijvoorbeeld te doen door spelregelavonden te organiseren, om leden te stimuleren en te ondersteunen. Daartoe kun je de verenigingstoets gebruiken op Korfbalmasterz.nl/clubs-trainers.

Voor deelname aan de eindtoets is een unieke activatiecode nodig. Het verstrekken van die activatie gebeurt vanuit Sportlink. Hoe dit – evenals het beheren van je leden in opleiding – in zijn werk gaat, lees je op korfbalmasterz.nl/clubs-trainers/handleiding-sportlink.

Samen zorgen we daarmee dat we het klimaat en gedrag op de korfbalvelden goed houden.

Foto: Winanda van Zwamen, Korfbalfoto.nlTerug naar overzicht