Medisch beleid verdient aandacht

23 Nov 2017
Column Kees Rodenburg. Lees hier meer.

Het KNKV en al haar verenigingen hebben een dubbele missie. Enerzijds zoveel mogelijk leden met plezier laten korfballen en anderzijds zo goed mogelijk presteren. Uit onze ledenraadpleging stond in de top 5 ledenwerving en ledenbehoud. Het voorkomen en adequaat behandelen van blessures speelt hier een grote rol. Korfbal is geen ongevaarlijke sport. In de lijstje van sportblessures staan we best wel hoog. Op de site veiligheid.nl kun je hier informatie over vinden. Onze grootste boosdoener is de enkel. Terwijl de veel minder voorkomende scheuringen van achillespees en voorste kruisband het meeste impact hebben op de sportieve carrière.

Als bond zijn we blij met een sterke Medische commissie. Er zitten onder meer een sportfysio, een sportarts en een hoogleraar sportgeneeskunde. Deze commissie kijkt kritisch naar ons medisch beleid ten aanzien van de topteams, maar ook ten opzichte van de verenigingssport in brede zin. Ik raad alle verenigingen aan om het medisch beleid handen en voeten te geven. Breng medische kennis over op je technisch kader. Betrek er de ouders bij! Zorg ook voor kennis naar de hulplijnen: fysio, huisarts, sportarts, ziekenhuis. Voor advies kun je altijd contact opnemen met een van onze accountmanagers. Rechtstreeks vragen stellen aan de medische commissie kan ook. Met Veiligheid.nl werken wij graag samen. Gezamenlijke hebben we een warming up opgesteld die gericht is op preventie van de enkelblessure. Deze warming up is, op verzoek, als vijfde avond te koppelen aan een KT2-cursus. Het gebruik van een brace is aan te raden. Bij onze selecties hebben we goede ervaring met NEA, supplier van het KNKV. Medische kennis wordt met medewerking van onze medische commissie verwerkt in onze opleidingen KT3 en KT4. De afstemming van het programma van onze vertegenwoordigende teams en clubcompetitie is ook een voorbeeld.

Wat kan de vereniging doen?
Als vereniging kun je zelf eenvoudig een aantal zaken regelen. Liefst niet op vrijdag trainen, of anders matig intensief en kort. Na een trainingsdag een rustdag. De gevaarlijkste combinatie is training op donderdag, vrijdag en zaterdagochtend de wedstrijd. Met deze combinatie veroorzaak je gegarandeerd chronisch letsel. Stel een maximum aan het te spelen wedstrijden. Ga niet snel voorbij de anderhalf, zeker als het invallen in een hogere leeftijdscategorie gebeurt. Probeer ook als vereniging aandacht te schenken aan leefstijl. Eigenlijk is het eenvoudig. Gezond eten en genoeg slapen. Spelers van het eerste met een broodje kroket in de hand voor de wedstrijd en een glas bier aan de mond direct na afloop van de wedstrijd maken een hele andere indruk op onze jeugd dan de sporter die uitloopt en gezond eet en drinkt.

Volgens mij is de grootste winst te maken in ons trainingsprogramma. Zorg voor een goede korfbal specifieke warming up, train vanuit de korfbalbedoelingen (vrijspelen, scoren, in balbezit blijven etc.) en pas goed op de arbeid-rustrelatie. Als KNKV proberen wij juist deze aspecten goed naar voren te laten komen in onze korfbal technische opleidingen. Kortom, dit is een oproep tot investeren in uw kader, voor een beter medisch beleid, maar natuurlijk ook voor meer plezier in korfbal. Het KNKV is een opleidersbond. Veel van ons kader is al in een andere context goed opgeleid. Maar nog veel meer (jeugd)trainers zijn dit niet. Juist voor deze grote groep zijn onze opleidingen een aanrader!

 Kees Rodenburg

 

Foto: Wim de Bruijne, Korfbalfoto.nl

 Terug naar overzicht