Het positieve effect van Besturen met een Visie bij CKV Valto

28 Mei 2015
Het kan spannend zijn, kost wat energie, maar dat verdient zich dubbel en dwars terug als je merkt dat het werkt en als je ziet wat het brengt!

FOCUS!
Het is één van de mooiste clichés in de sportwereld en waarschijnlijk is deze het meeste waar van allemaal. Het bijzondere is dat "focus" door de verschillende lagen van de sport en de vereniging gaat. Van een sportieve topprestatie in het veld, tot het verbeteren van de organisatie van een sportclub. In de kern gaat het hierbij om keuzes maken. En dat is precies wat wij als vereniging nodig hadden, vertelt Jan Jaap Elenbaas, voorzitter van de club.

Wij zijn VALTO, een korfbalvereniging in De Lier, één van de dorpskernen in het Westland. Twee jaar geleden een vereniging die het redelijk goed deed. Een gezellige vereniging, waarbij de hoogste teams op redelijk niveau speelde en er diverse commissies waren die bepaalde zaken organisatorisch op zich namen. Het bestuur zorgde voor beleid, was operationeel zeer betrokken en zo reed onze trein eigenlijk door het korfballandschap. Alleen waar naar toe, dat kon niemand echt goed vertellen.

Het traject "Besturen met een visie" dat we als bestuur binnen het Focustraject hebben gedaan, heeft daar verandering in gebracht. In eerste instantie met enige terughoudendheid, want als redelijk naar binnen gekeerde vereniging die gewoon 'haar ding deed', zouden we een meer naar buiten gerichte club moeten worden, ons openstellen voor mensen en adviezen van buitenaf en bereid zijn tot veranderen.
Ik kan over het gehele traject alleen maar positief zijn en raad alle sportverenigingen aan dit te doen. Het kan best spannend zijn, het kost veel energie, maar die wordt dubbel en dwars terugverdiend als je merkt dat het werkt en als je ziet wat het brengt!

Ons resultaat
Met behulp van de stip op de horizon kregen we een doel, met een visie. We wisten waar we naar toe wilden gaan en het deed recht aan ons DNA; de juiste balans tussen gezelligheid en prestatie. Met deze basis is vervolgens de organisatie doorgelicht en stukje bij beetje veranderd. Het bestuur ging besturen en veel minder uitvoeren, de commissies kregen de rol van managers zodat het beleid uiting krijgt in de activiteiten van de club. Er werden nieuwe commissies opgericht, waarmee de bestuursleden nog meer werden ontlast en zo ontstond een zeer gestructureerde organisatie, die voorbereid is op de toekomst. Een toekomst met meer leden (+18%), meer vrijwilligers (+65), meer prestaties (1e klasse+), meer gezelligheid, meer focus!

Het mooie is dat we dit traject hebben gedaan om de vereniging te verbeteren. Bijna alle doelen zijn behaald en we zijn prima op weg naar het doel dat we in de visie hebben vastgelegd. Daar zijn we nog niet, maar we blijven er wel naar toe gaan. Zo nu en dan moeten we bijsturen, moeten we blijven nadenken voor de toekomst en verder kijken.
Daarmee realiseerden we ons dat dit nog geen eindstation is, dat we meer bagage kunnen gebruiken. Vandaar dat we aan het einde van het eerste traject "Besturen met een visie" hebben besloten om ook het tweede traject "Besturen met een visie PLUS" te gaan doen.

Na een inspiratiesessie en één cursusavond, zien we nu al dat dit ons gaat helpen om nog meer vooruit te denken, mensen te vinden en te binden die op bepalende posities kunnen worden ingezet en er ook in de toekomst voor kunnen zorgen dat VALTO gezond en stabiel blijft, constant aan het vernieuwen blijft, zonder dat ene doel uit het oog te verliezen. Zodat op enig moment wij, en vooral alle inwoners van onze regio, kunnen zeggen: "Ja, VALTO is dé sportvereniging van het Westland!".

Ben je geïnspireerd door Jan Jaap Elenbaas? Benieuwd naar het traject en of het wat voor jouw vereniging kan betekenen? Nieuwe inspiratiesessies in mei en juni in alle districten! Meld je hier aanTerug naar overzicht