Geschorst: en dan?

07 Feb 2018
Tijdens de competitie plaatst het KNKV elke vrijdagmiddag een lijst van uitgesloten spelers en stafleden op de KNKV-site. Wat mogen zij nu wel en niet?

In de volksmond wordt gesproken van een ‘schorsing’, maar de reglementaire term is ‘uitsluiting’. Deze term zal dan ook in de rest van dit artikel gebruikt worden. Wat ‘schorsing' is, wordt onder aan dit artikel toegelicht.

Iemand die uitgesloten is, is dat altijd in functie. Je bent óf speler óf staflid. Dit onderscheid is er ook binnen het Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) en in het tuchtrecht. Een ‘speler’ kan zowel een basis- als een wisselspeler zijn. Een ‘staflid’ kan zowel een coach, verzorger, teambegeleider als analist zijn. 

Uitgesloten speler
Een uitgesloten speler mag gedurende zijn periode van uitsluiting niet spelen in competitieverband. Een uitgesloten speler mag als staflid op de bank plaatsnemen, mits zijn naam is vermeld op het DWF en hij niet is uitgesloten als staflid. Een uitgesloten speler mág dus op de spelersbank plaatsnemen bij zijn eigen team of een ander team coachen.

Uitgesloten staflid
Een uitgesloten staflid mag niet op de bank plaatsnemen en niet bij de besprekingen in de kleedkamer of bij een time-out actief zijn. Een uitgesloten staflid mag wel gewoon uitkomen als speler in een wedstrijd. Na een eventuele wissel zal de speler echter op de tribune plaats moeten nemen.

Taak scheidsrechter
Het is nooit toegestaan aan een scheidsrechter om een uitgesloten speler of staflid weg te sturen van de spelersbank of uit het veld, omdat er een uitsluiting loopt. Registratie op wedstrijdformulier is noodzakelijk en bindend, en van daaruit komen er eventueel achteraf sancties.

Schorsing
Naast ‘uitsluiting’ bestaat ook het begrip ‘schorsing’. Dat is een veel ernstiger straf. Wie geschorst is, is dat als lid van het KNKV. Dat betekent dat je niet mag spelen, niet mag coachen, geen begeleidingsfunctie mag uitvoeren, geen scheidsrechter mag zijn en geen enkele functie als bestuurs- of commissielid van een vereniging mag uitoefenen.Terug naar overzicht