De Telegraaf: World Games nog nadrukkelijker voorportaal OS

21 Jul 2017
'Het signaal kon niet duidelijker zijn. In het volle Miejslav Stadion van Wroclaw verklaarde IOC-president Thomas Bach hoogstpersoonlijk de 10e World Games als geopend. Met zijn rol tijdens de openingsceremonie bevestigde het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dat deze spelen voor niet-olympische sproten nóg nadrukkelijker als voorportaal van de Olympische Spelen zal worden benut.’

Jaap de Groot, chef sport van De Telegraaf, opende vrijdag met die woorden zijn paginagrote artikel in de krant. “NOC*NSF negeerde jarenlang het in gang gezette programma binnen het IOC en ging zelfs tegen de stroom in door wel de European Games te omarmen. Uitgerekend een type evenement dat het IOC niet ziet zitten. Met als gevolg dat de World Games zich doorontwikkelden en Nederland niet aanklampte”, schreef hij verder.”

“Dat ging de leiding van de korfbalbond te ver, waarna bij het NOC*NSF het verzoek werd gedaan de coördinatie van de World Games 2017 op zich te nemen. En is er eindelijk iets gecreëerd dat op een Nederlandse delegatie lijkt.”

“Het IOC is druk doende om de World Games tot een soort tweede divisie te transformeren waaruit sporten kunnen promoveren naar de Olympische Spelen. Daarnaast wordt met een stad als Wroclaw het signaal afgegeven dat kleine kandidaten niet langer kansloos zijn tegen met miljoenen smijtende metropolen. Zoals het ook geen toeval is dat na Polen (249 atleten) de delegaties van Frankrijk (172) en de Verenigde Staten (125) het grootst zijn. Uitgerekend de twee landen die zo goed als zeker over enkele maanden de Olympische Spelen van 2024 (Parijs) en 2028 (Los Angeles) krijgen toegewezen en via de World Games nog de laatste bonuspunten willen scoren.”

De Groot constateert dat langzaam maar zeker ook in Nederland de ogen open gaan wat betreft de World Games, iets waar het KNKV zich ook al jaren sterk voor maakt. “Recentelijk werden de World Games eindelijk op de nationale sportkalender geplaatst en meldde NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis zich aan voor de openingsceremonie in Wroclaw. Verder ontving de korfbalbond van NOC*NSF 50.000 euro ter ondersteuning van de 130 atleten en begeleiders. Zo kon er eindelijk voor iedereen een kledingpakket worden geregeld. Weliswaar nog niet via de officiële kledingsponsor Fila, maar wel via het aan de korfbalbond gelieerde Erima.”Terug naar overzicht