Blijvend de Beste

29 Jun 2017
COLUMN – KNKV-directeur Kees Rodenburg over de World Games en de weg naar Olympisch Korfbal. “Het gaat in de eerste plaats om uitblinken in onze sport.”

Het KNKV heeft twee hoofddoelstellingen.

De eerste is: ervoor zorgen dat zo veel mogelijk mensen, liefst een leven lang, plezier beleven aan korfbal. Hierover schreef ik de vorige keer onder het kopje ‘iedereen doet mee’.

De tweede doelstelling is om uit te blinken in de uitvoering van onze sport, om korfbal als topsport te ontwikkelen. In het strategisch plan wordt dat beschreven als ‘Korfbal Olympisch’.

Natuurlijk is het streven om korfbal als programmasport op de Olympische spelen krijgen een prachtige ambitie, maar het gaat in de eerste plaats om uitblinken in onze sport. Vanuit ons verenigingsmodel excelleren wij met onze competities. Zowel in de zaal als op het veld hebben we prachtige competitieve competities, die veel toeschouwers trekken. De afgelopen Nederlandse kampioenschappen veldkorfbal maakten dit weer erg duidelijk. Naast het grote succes bij DVO in Bennekom werden er ook nog elders goed bekeken Nederlandse kampioenschappen georganiseerd. De eigen competitie vormt de basis van de successen van onze vertegenwoordigende teams. Voor NOC*NSF verwoorden wij onze plannen in een beleidsplan met als titel ‘Blijvend de Beste!’. We zijn nummer 1 van de wereld en willen dat blijven. NOC*NSF ondersteunt die ambitie door jaarlijks €320.000 beschikbaar te stellen voor de programma’s van Oranje en Jong Oranje. Daar bovenop komt dan nog gratis trainen op Papendal en inzet van specialisten als krachttrainer, diëtist, sportfysiotherapeut en prestatiegedragexpert. De onderliggende talententeams bekostigen we uit eigen middelen en een eigen bijdrage van de talenten.

Als grote topsportbond en mondiale nummer 1 nemen wij ook onze verantwoording naar andere partijen. We ondersteunen de IKF bij de internationale ontwikkeling door onze kennis overal gratis beschikbaar te stellen. Zo bezochten onlangs onze korfbalconsulenten Oost-Europa om daar een week lang buitenlandse leraren en coaches te leren hoe ze schoolkorfbal het best kunnen uitvoeren. En terwijl Onder 19 en Jong Oranje hun kennis aan de man brachten in Duitsland en Spanje, speelden Onder 17 en het grote Oranje in Nederland. Ons nationale Onder 17 team won op prachtige wijze de officieuze wereldtitel door de Belgen in de finale te verslaan, terwijl Oranje in de teruggekeerde dubbelinterland twee keer gehakt maakte van de Belgen.

De komende weken zullen vele verenigingen internationale activiteiten organiseren. Dit wordt door de andere landen erg op prijs gesteld! Ik verwijs in deze naar de uitnodiging die de IKF naar alle verenigingen gestuurd heeft om deel te nemen aan het internationale korfbalcongres van 20 augustus in Scheveningen; van harte aanbevolen!

Een vereniging die ik graag met name noem is De Boemerang. Voor de 19e keer organiseerde zij, onder leiding van Jos van Meersbergen, de Korfball World Cup U17 in Schijndel. De 20e keer zal ergens anders gaan plaatsvinden, maar de inspanningen van De Boemerang hebben geleid tot de fraaie status van dit internationale talentenevenement.

Wij nemen ook onze verantwoording richting NOC*NSF. Voor het eerst is er sprake van een goed georganiseerde en gecoördineerde uitzending naar de World Games. Het KNKV is de grote kartrekker. Samen met dertien andere bonden proberen wij heel Nederland te laten zien hoe mooi en belangrijk dit grote multi-sportevenement is. De World Games vormen de perfecte springplank richting Olympische Spelen. Onze positie op de World Games en ook de nadruk die het IOC op gender equality legt vormen onze kansen. Helaas hebben wij ook nog twee hindernissen te nemen. We moeten wereldwijd heel veel bezoekers hebben tijdens onze events en we moeten een groot mediabereik hebben. Een goed bekeken livestream in Nederland is slechts een druppel op een gloeiende plaat, maar uitzending van bijvoorbeeld een WG-wedstrijd van China kan mogelijk honderd miljoen mensen bereiken. Tweede hindernis is de zogenaamde competitive balance. Van nieuwe sporten wordt verwacht dat er meerdere kanshebbers zijn voor de podiumplaatsen. Hiervoor heeft het KNKV het Top 6 plan opgesteld. Via de IKF probeert het KNKV Engeland, Duitsland, Catalonië, Portugal, Tsjechië, Taiwan en China extra te ondersteunen om de voorspelbare finale Nederland tegen België te voorkomen. Jammer voor de zuiderburen, maar wij blijven natuurlijk niet alleen één van de finalisten, maar we willen altijd goud. Het KNKV Blijvend de Beste!

Foto: Marco Spelten, Actiefotografie.nl

 

 Terug naar overzicht