Vademecum

Het KNKV-Vademecum is het belangrijkste naslagwerk van het KNKV. Het telt zo’n 100 verschillende onderwerpen en de papieren uitgave ervan is zo’n 500 pagina’s dik. Het Vademecum werd opgesteld door Joop Bloemheuvel, voortgezet door Rene van der Laan en is nu in beheer bij Frans Grotendorst. 

Wie was de eerste Europacupwinnaar-veldkorfbal (in twaalftallen)?
Hoeveel interlands speelde ex-KNKV-voorzitter Cort van Dijk?
Wie was de eerste kampioen van Nederland bij de aspiranten?
Hoeveel wedstrijden wonnen de Belgen van Oranje?
Wanneer werd het middenvak afgeschaft?
Vanaf wanneer wordt de wedstrijd om het Nederlands Kampioenschap in Ahoy gespeeld?

Op al dit soort vragen is het antwoord te vinden in het Vademecum, dat bestaat uit 4 delen:

Historisch Overzicht
Het Historisch Overzicht beschrijft alle noemenswaardige gebeurtenissen in de geschiedenis van het korfbal vanaf de zomer van 1901 waarin 2 Nederlanders voor het eerst kennismaken met het Zweedse spel Ringboll.

Organisatie
Het hoofdstuk Organisatie behelst b.v. alle namen van personen die een onderscheiding kregen ook bij de afzonderlijke bonden (CKB en KDKB) toen er nog geen fusie was. Maar ook de samenstelling van de hoofdbesturen. De oprichtingsdata van alle verenigingen, de fusies van verenigingen en, heel kort, de betekenis van de clubnaam. De ontwikkeling van het ledenaantal, enz.

Wedstrijdwezen
Het hoofdstuk Wedstrijdwezen geeft de historie aan van zeg maar alle kampioenen in diverse toernooien die ieder jaar georganiseerd worden door het KNKV om te komen tot de landskampioenen. Van hoofdklasse tot de D-jeugd, de kampioen G-korfbal, maar ook de kampioen schoolkorfbal. De winnaars van de vrouwen-awards, de korfballer(ster) van het jaar en de toernooien rond de Kerst in de Rotterdamse topsporthal.

Internationaal
Het hoofdstuk Internationaal geeft een overzicht van alle internationale wedstrijden, van WK’s tot World-Games, de Europacupwinnaars en van iedereen die minimaal éénmaal het Oranjeshirt droeg, het aantal gespeelde interlands. Ook jeugdinterlands en semi-interlands door afdelingen/districten, zijn allemaal terug te vinden.

Nieuwsgierig?
Bekijk hieronder de 4 delen van het Vademecum in digitale versie:

Historisch Overzicht
Organisatie
Wedstrijdwezen
Internationaal